woensdag 17 oktober 2018

DE BONDT NA SLUITINGSPRIJS: “HET IS EEN GOED JAAR GEWEEST”

Het wegseizoen van Veranda’s Willems – Crelan zit erop. Met de nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen is dinsdag de laatste wedstrijd van jaargang 2018 gereden. Dries De Bondt bevestigde zijn goede vorm van de voorbije weken en werd vierde. Hij won ook het tussensprintklassement. 

Eerst het verhaal van de wedstrijd: Er moesten in en rond grensdorp Putte tien rondes van 16,69 km worden afgelegd. In de derde ronde reed Dries De Bondt met acht medevluchters weg uit het peloton. Zij kregen iets over halfweg het gezelschap van twaalf achtervolgers. De kopgroep van 21 renners had intussen een mooie voorsprong op het peloton, dat niet meer in het stuk zou voorkomen.

NEGEN OP NEGEN IN DE TUSSENSPRINTS!

In de laatste ronde scheidden acht renners zich af van de kopgroep, met opnieuw De Bondt erbij. Taco van der Hoorn trok uiteindelijk aan het langste eind, voor Piotr Havik en Cees Bol. De Bondt werd vierde. Hij mocht wel het podium op als winnaar van het tussensprintklassement nadat hij alle negen tussensprints op zijn naam had geschreven! “In een kermiskoers weet je dat je attent moet koersen, want meestal rijdt er een grote groep weg die je niet meer terug ziet”, vertelt De Bondt.

“Ik zat vooraan toen de eerste tussensprint eraan kwam. Er leek niemand in geïnteresserd dus het was redelijk makkelijk om hem te pakken. Als er € 1.000 aan vast hangt, kan je al eens een inspanning doen. Ik had er daarna al drie gepakt en toen was niemand meer geïnteresseerd. Er was ook alleen maar een prijs voor de eerste. Voor de rest van de koers was het dus redelijk gemakkelijk en zo kon ik net als vorig jaar dat klassement winnen.”

ATTENT IN DE FINALE

“We hadden al rap een minuut voorsprong op het peloton met die negen. Toen dacht ik al dat we ver konden komen. Toen die twaalf erbij kwamen was elke ploeg buiten Wanty vertegenwoordigd in de kopgroep. Wanty was hier niet met heel de ploeg dus die gingen het niet dicht rijden. Ik wist meteen dat het gedaan was. Ik heb daarna ook niet meer op kop gereden en in de finale attent proberen zijn. Ik denk dat ik dat goed gedaan heb.”

“Er waren een paar duo’s en trio’s in die grote kopgroep. Lotto-Soudal, Roompot, Cibel, Tarteletto en SEG. Ik wist dat ik vooral die mannen in het oog moest houden. Als zij iemand zouden mee hebben in een aanval, zou het erachter stilvallen. Ik heb dan ook alleen gereageerd als er een paar van die ploegen weg reden. Toen Mathieu van der Poel reageerde op een aanval, ging ik mee met Taco en sloegen we direct een gat van een halve minuut. Ik wist dat we voor de overwinning reden. In de finale hebben we er nog een paar af gereden. Ik heb geprobeerd van te gokken.”

“Havik probeerde het met een mooie move. Ik ben er alleen achter gereden op 2 km van de meet. In eerste instantie kwamen ze niet achter mij. Net voor ik bij Havik kwam, zaten ze plots wel korter op mij. Toen zette ik me aan de kant. Kort daarna viel Taco aan. Ik wou niet meteen zelf reageren, dat is m’n dood geweest. Ik had er altijd op moeten reageren. Nu reageerde Cees Bol. Ik wist ook dat als ik eerst zou reageren met Bol op m’n wiel, ik in de sprint geklopt zou worden. Ik was ontmoedigd dat het niet meer voor de zege was zodat ik in de sprint niet echt meer voluit ging.”

GOEDE VORM IN OKTOBER

Opnieuw een mooie ereplaats voor De Bondt dus in de slotweken van het seizoen. “Dat is traditioneel bij mij. Ik heb een heel seizoen lang veel moraal. Mijn conditie is ook redelijk constant. Op het einde van het seizoen is het redelijk gemakkelijk voor mij om goed te blijven. Ik moet er weinig moeite voor doen. Ik heb er nog een paar resultaten mee kunnen boeken. Jammer dat er net geen overwinning is van gekomen. Maar drie topvijfplaatsen op een week is niet slecht, zeker?”

De Bondt blikt tevreden terug op zijn seizoen bij Veranda’s Willems – Crelan: “Ik heb een goed seizoen gehad, maar als je naar overwinningen kijkt was het een jaar van net niet. Ik heb dat criterium in Brasschaat wel gewonnen. Verder stond ik enkele keren op het podium, zoals in de Ronde van Drenthe, de GP Marcel Kint en de Tacx Pro Classic. Als je dan niet wint, is dat jammer. Hier was het weer nipt en vorige week in Zeeland had ik ook moeten winnen. Qua prestaties is het wel een goed jaar geweest. Ik ben wel een beetje teleurgesteld in m’n resultaten. Als het een beetje meer mee zat, had ik drie overwinningen.”

“Ik blik terug op vier mooie jaren bij Veranda’s Willems. Ik heb elk jaar minstens een koers gewonnen. Ik heb in totaal tweeëntwintig koersen gewonnen in de outfit van Veranda’s Willems. Dat was een mooi periode. Ik ben wel tevreden. Het is een mooie periode geweest die ik in schoonheid heb kunnen afsluiten. Ik kan nu dit hoofdstuk in mijn carrière nu afsluiten.”

NICK NUYENS: “VEEL SUCCES, DRIES!”

Algemeen manager Nick Nuyens blikt eveneens terug op een geslaagde samenwerking met zijn renner. “We hebben altijd goed kunnen samen werken met Dries. Hij heeft de ploeg veel bijgebracht. We wensen hem dan ook het allerbeste in de toekomst.” De Bondt verhuist volgend seizoen naar Corendon-Circus. Veel succes, Dries!

 

 Foto: Cor Vos