zondag 18 maart 2018

SNIPERS OP DE AFSPRAAK IN IJSKOUDE EN GEWIJZIGDE GP DENAIN

Zondag werd in en rond het Franse Denain de gelijknamige grand prix gereden. Het werd – naar analogie met de voorbije koersen – een ijskoude wedstrijd. De koersdirectie zag zich door de vriestemperaturen en de verse (zij het lichte) sneeuwval genoodzaakt de meeste kasseistroken te weren. Jammer, maar ook begrijpelijk. Stijn Devolder en Wout Van Aert fleurden de finale op met werkijver en aanvalslust. De winst ging naar een andere landgenoot: Kenny Dehaes.

12. Wout VAN AERT
18. Stijn DEVOLDER
56. Dries DE BONDT
71. Stijn STEELS
83. Zico WAEYTENS
— Sean DE BIE
— Mathias DE WITTE

SLECHTS ÉÉN KASSEISTROOK WEERHOUDEN

Veiligheid boven alles en dus was er best begrip voor de beslissing van de koersdirectie om alle kasseistroken te bannen uit de Grand Prix de Denain – Porte du Hainaut (1.HC). Alle behalve één: de sector van Abscon, waar de renners drie keer zouden passeren. Toch moet er hier en daar ook een vloek uit de mondhoeken van de renners ontsnapt zijn toen amper een uurtje voor de voorziene start het nieuws bekend raakte. Het materiaal was immers voorbereid op de 20 kilometer kasseistroken, de GP Denain moest een generale repetitie voor Parijs-Roubaix worden.

Ens onderweg koos Wout Van Aert dan maar voor de vroege vlucht. Een groepje van tien en later twaalf renners, waaronder enkele favorieten, kreeg van het peloton nooit een vrijgeleide en werd uiteindelijk ook ingelopen. Op zo’n 100 km van de meet was alles te herdoen. Verschillende aanvalspogingen volgden, o.a. eentje van Stijn Steels. Met minder dan twintig kilometer te gaan leek een groepje met zeven renners, waaronder de latere winnaar, definitief te zijn losgerukt van het peloton.

Leek, want een uitgedund peloton met een hard werkende Stijn Devolder én Van Aert kwam toch weer aansluiten. Intussen was Adrien Petit er wel alleen van door gegaan… om in de laatste kilometer – compleet leeggereden – alsnog te worden gegrepen. Dat was het sein voor Devolder om zijn aanval te plaatsen. Kenny Dehaes sprong mee in zijn wiel en bleef uiteindelijk als enige het aanstormend peloton voor.

Geen podium of toptienplaats dus voor onze snipers, maar wel een sterke teamprestatie. En een herkansing dient zich al spoedig aan met de snelle opeenvolging van wedstrijden. Deze week op het programma: Driedaagse Brugge-De Panne, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem.

VAN AERT: "JAMMER VOOR DE KOERS"

Gevraagd naar zijn mening over het wegvallen van de kasseistroken reageerde Wout Van Aert teleurgesteld maar begripvol tegenover de verzamelde pers. “Het is jammer voor de koers. Ook was ik naar hier gekomen om mijn fiets te testen voor Parijs-Roubaix.” Over het koersverloop: “Ik zat te ver om mee te gaan in het groepje met de renners van Direct Energie. Er stond ook veel wind. Stijn heeft daarna goed werk geleverd om terug te komen.”

SNIPERS OP DE AFSPRAAK IN IJSKOUDE EN GEWIJZIGDE GP DENAIN