woensdag 05 september 2018

INDIVIDUELE SUCCESSEN VOOR DE BONDT EN VAN BREUSSEGEM

Dries De Bondt heeft dinsdagavond de eerste editie van de N8 van Brasschaat op zijn naam geschreven. Hij won twee van de drie onderdelen en het eindklassement. Eerder deze week was Elias Van Breussegem al de snelste in de profkoers van Erpe-Mere.

De N8 van Brasschaat is een nieuw concept voor wielerprofs en belofterenners. Het bestaat uit drie onderdelen: een individuele tijdrit, een afvallingskoers en een criterium. Dries De Bondt kroonde zich tot winnaar van de tijdrit, het criterium en als algemene eindwinnaar. Een uitgebreide reactie van De Bondt vind je verderop in dit artikel. Stijn Steels reed ook mee en werd tiende.

Maandagavond was Elias Van Breussegem ook al de snelste in de GP John Hannes Cup, een profkoers over 163 km in Erpe-Mere. Hij hield aan de meet Adam Lewis (T. Palm) en Lennert Teugels (Cibel-Cebon) achter zich. Twee mooie individuele successen dus voor onze renners op enkele dagen tijd.

DRIES DE BONDT: "EEN SPECIALE ERVARING"

“Het was bijzonder om dit nieuwe concept mee te maken. Omdat ik zelf gewonnen heb natuurlijk, maar ook omdat er in het donker werd gereden en er best wel wat volk was. Dat was een speciale ervaring. Ik had het nog nooit gedaan. Op voorhand had ik wat schrik, maar de belichting was goed en het was dus veilig”, vertelt Dries De Bondt daags na zijn overwinning.

“Het eerste onderdeel was de tijdrit. Ik heb dat serieus aangepakt en er goed voor opgewarmd, ook al gaf ik mezelf nooit de kans om er hoog op te scoren, laat staan te winnen. Ik was gemotiveerd door de tijd van Stijn Steels, die de hoogste tijd noteerde. ‘Ik ga hem kloppen’, dacht ik. Ik kwam over de meet in de beste tijd en die is wonderwel blijven staan. Dat was al een overwinning op zich.”

“Het tweede onderdeel was de afvallingskoers. Dat viel wat tegen. Ik viel er iets te snel uit en verdiende maar één punt. Het zorgde er wel voor dat ik 15 km minder heb moeten koersen dan sommige anderen en iets meer recuperatie had voor het laatste onderdeel, het criterium.”

“In het criterium ben ik er meteen ingevlogen van bij de start. Anderen hebben zich daar misschien in verslikt en het zorgde ervoor dat we met een mooie groep van acht renners weg reden. Door twijfel in het peloton kregen we goed een halve minuut cadeau. Op zo’n omloop is het ook moeilijk om dichter te komen als het voorin niet stilvalt. Ze kwamen nooit dichter dan op 15 seconden omdat we voorin goed bleven samenwerken.”

“Ikzelf, Quinten Hermans en Lasse Norman Hansen waren zeker van de podiumplaatsen in het eindklassement als we voorop zouden blijven. In het peloton hebben ze alles geprobeerd om ons bij te halen, vertelde Steels. Ze zaten à bloc. Terpstra en Jakobsen, twee renners van Cofidis, Cibel, enz. Het is hen niet gelukt om het gat toe te rijden. Dat ik dan nog eens de snelste was in die groep was de kers op de taart. Ik kon met een goed gevoel naar huis”, aldus De Bondt.