zaterdag 24 november 2018

KAPTHEIJNS ZESDE IN CHARLES AMBIANCECROSS: “IK WILDE ME TONEN”

Maud Kaptheijns is als zesde geĂ«indigd in de allereerste Charles Ambiancecross, in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. “Ik ben tevreden met het gevoel. Ik wilde me echt laten zien vandaag omdat Charles hier ook naamsponsor is.”

Geen Tim Merlier en Stan Godrie in Wachtebeke en dus moest Maud Kaptheijns de eer van Crelan – Charles hooghouden in de eerste editie van de Ambiancecross. Ze nam een uitstekende start op het relatief snelle parcours, en bleef ook lange tijd het tempo bepalen. Na haar blessure en ziekte lijkt ze stilaan weer de oude. “Ik had vandaag wel het gevoel dat iedereen iets rapper rijdt dan vorig jaar”, zei ze na de meet. “Normaal als ik in de eerste ronddes doorrijd, breekt er wel iemand. Nu zag je dat we gewaagd zijn aan elkaar.”

“Ik moet nog een beetje leren om m’n plek wat af te dwingen en me ertussen te gooien”, vervolgt ze. “Ik ben wel tevreden met het gevoel na deze cross. Waarom ik zo lang op kop reed? “Ik ben iets minder goed in d bochtjes, dan kan je maar beter op kop blijven rijden. Anders zie je wat er gebeurt, dan moet ik lossen. Dus rijd ik graag op kop. Als ik dan een foutje maak, zit de rest er achter. En aangezien dit de Charles Ambiancecross is, wilde ik me ook echt laten zien.”

In het tweede wedstrijdgedeelte kwam Kaptheijns op een negende positie terecht en moest ze in de achtervolging. In de laatste ronde kon ze weer een paar plekjes opschuiven, om op een fraaie zesde plaats te finishen. “De laatste weken kon ik dat niet”, vertelt ze. “Ik ben blij dat m’n lichaam dat nu wel toestaat. Dat ik kan blijven gaan! Alleen dat gevoel is al lekker, dat je gewoon kan crossen, diep kan gaan en kan afzien. Dat is waar ik op kick. Als je lichaam dat niet wil, is het niet leuk om te crossen.”

Koksijde

Zondag staat de Nederlandse aan de start van de wereldbekercross in Koksijde, net als Godrie en Merlier een dik uur later bij de heren. “Vorig jaar ben ik na Boom op de grond gaan liggen na de meet, de dag nadien was het wedstrijd in Koksijde en was ik nog nooit zo goed geweest”, herinnert ze zich haar eerste zege in een wereldbekercross. “Ik zat er vandaag wel mee in m’n hoofd: ‘alles geven’, dacht ik. Morgen is morgen.”

“Koksijde is een fantastische cross, ik kijk er al een heel jaar naar uit. Ik hoop dat ik er de goede lijn kan doortrekken. Die wedstrijd ligt me heel goed. Als je goed bent in Koksijde vlieg je door het zand. Als je slecht bent heb je een probleem. Dat zien we morgen wel weer.”