vrijdag 23 maart 2018

MASSALE VAL SPELBREKER IN E3 HARELBEKE

Geen ereplaats voor Veranda’s Willems – Crelan in de 61ste E3 Harelbeke. Een massale val in het peloton op 107 km van de meet bepaalde het verdere koersverloop voor de blauwhemden. “Het was stapelen”, aldus Huub Duyn.

46. Huub DUYN
70. Stijn DEVOLDER
— Dries DE BONDT
— Sean DE BIE
— Aidis KRUOPIS
— Stijn STEELS
— Elias VAN BREUSSEGEM

VOLLEDIGE PLOEG OPGEHOUDEN DOOR VALPARTIJ

Eén massale valpartij in het peloton op 107 km van de meet. Dat was voor de voltallige ploeg van Veranda’s Willems – Crelan het bepalende moment in de 60ste E3 Harelbeke. Vijf renners konden niet meer uitwijken en zaten er midden in, zo ook Stijn Devolder, de overige twee verloren eveneens kostbare tijd in het oponthoud.

Devolder maakte met Dries De Bondt en Sean De Bie nog enkele minuten goed door naar het achtervolgende peloton op ruim twee minuten van het leidersgroepje te rijden. Een fraaie inspanning die krachten kostte want vanaf de Taaienberg werd er fel doorgereden en moesten zij de achtervolgers laten gaan. Devolder verkeert in goede doen de jongste weken. Erg zuur dus voor hem én de hele ploeg dat die valpartij en het bijhorende tijdverlies een mogelijke mooie eindnotering in de weg stonden.

HUUB DUYN: "HEEL DE PLOEG WAS ERBIJ"

Huub Duyn kon zich als eerste van Veranda’s Willems – Crelan voorbij het fietsenkerkhof manoeuvreren: “Het was gewoon stapelen. Ik had het geluk dat ik niet viel, maar heel de ploeg was erbij. Dan ben je gewoon onthoofd”, aldus de Nederlannder. “Daarna was het vrij chaotisch, met overal groepjes. Ik kon me zelf wel redelijk goed positioneren in het achtervolgende peloton.”

“Het duurde daarna even voor ik iemand terug zag”, vervolgt Duyn zijn relaas van de koers. “Sean, Stijn [Devolder], Dries en ik zijn met z’n vieren samen de Taaienberg opgedraaid. Het had hen natuurlijk veel krachten gekost om terug te komen en de Taaienberg was een ijkpunt in de koers… Ik zat daarna goed geplaatst in het groepje met o.a. Naesen en Stuyven bij de beklimming van de Stationsberg. Maar toen gingen ze net vol door en had ik een slecht moment.”

“Ik dacht dat we nog zouden terug komen, maar het tijdsverschil bleef hetzelfde. Achteraf is het makkelijk praten, maar misschien had ik op het asfalt zelf de jump moeten plaatsen. Ik baal ervan dat ik dat slecht moment had. Tot dan voelde ik me best goed.”

MASSALE VAL SPELBREKER IN E3 HARELBEKE

"DE JONGENS ZATEN EIGENLIJK PERFECT GEPLAATST"

Enkele uren na de koers kunnen Duyn en z’n ploegmaats de valpartij best relativeren. “Dat is koers”, aldus Duyn. “Het zal niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt. De jongens zaten eigenlijk perfect geplaatst, want die valpartij gebeurde vooraan in het peloton. We kunnen ze niets verwijten. Het is misschien nog een geluk bij een ongeluk dat er geen slachtoffers zijn in het team en dat niemand naar het ziekenhuis moest”, besluit Duyn.


Foto’s: Kramon