zondag 10 september 2017

Maud Kaptheijns en Wout van Aert op het podium in Eeklo

Uitslag

Mannen:

2. Wout van Aert

15. Tim Merlier

20. Stan Godrie

35. Jappe Jaspers

Vrouwen:

3. Maud Kaptheijns

6. Loes Sels

Maud Kaptheijns en Wout van Aert op het podium in Eeklo

Wout van Aert in extremis naar de tweede plaats

Vandaag stond de eerste wedstrijd van het seizoen op het programma. De droge en warme weersomstandigheden zorgden voor een razendsnel en technisch parcours. Al de favorieten tekende present, waardoor alle elementen aanwezig waren om er een geweldig schouwspel van te maken.

Mathieu Van der Poel ging er echter heel snel vandoor. Wout zat op het moment dat Mathieu wegsprong iets te ver, waardoor het even duurde vooraleer hij de achtervolging kon inzetten. Op een bepaald ogenblik kwam Wout van Aert bijna aansluiten, maar Mathieu bleek toch dat tikkeltje te sterk. Het zag er even naar uit dat Wout misschien naast het podium zou vallen. Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck hadden even een kleine kloof, maar in de slotronde sloeg de motor van Wout weer aan en snelde hij voorbij Sweeck en remonteerde hij Vanthourenhout nog in extremis in de laatste rechte lijn. Dit deed hij door alle registers open te trekken tijdens de laatste passage in de zandbak.

Wout van Aert:” We moeten stellen dat Mathieu vandaag heel sterk was. Hij heeft vandaag laten zien dat hij nog altijd heel snel kan fietsen en en ook in het bochtenwerk zeer sterk is. Het parcours leende zich daar ook toe, waardoor ik kan concluderen dat ik vandaag niet echt een waardige tegenstander was. Ik had een paar slechte passages door het zand en verloor ik telkens mijn positie om mee te strijden voor het podium. De aanwezigheid van Kevin Pauwels en Gianni Vermeersch zorgden eigenlijk voor een ‘blok aan mijn been’ en pas toen ik van hen wegreed kon ik weer jacht maken op het podium. We waren aan elkaar gewaagd, waardoor ik wist dat het van details zou afhangen. De laatste keer door de zandbak verliep heel vlot en daar kon ik eigenlijk de tweede plaats uit de brand slepen.

Mathieu kon iedere passages over de balkjes extra seconden nemen. Wout koos er voor om geen risico’s te nemen en koos voor het lopen over de balken.

Wout:” Op training lukt het tegenwoordig goed om over de balken te springen. Mijn enige probleem blijft deze nemen aan hoge snelheid. Als je de balken niet tegen een hoge snelheid kan nemen heeft het geen zin om risico’s te nemen, vermits het je dan geen voordeel oplevert. Vandaag lagen ze op een lang recht stuk, waardoor je er tegen een snelheid van 35 à 40 km/u aankomt en de snelheid voor mij te hoog is. Het blijft een pijnpunt, maar pijnpunten zijn er om aan te werken.

 

Maud Kaptheijns en Wout van Aert op het podium in Eeklo

Maud Kaptheijns opent het seizoen met knappe derde plaats

Ook bij de vrouwen werd het seizoen geopend. Met Maud Kaptheijns en Loes Sels spelen we nu ook in het vrouwenveldrijden een hoofdrol. In Eeklo was Maud mee met een kopgroep van zes rensters, waar onder andere ook Ellen Van Loy en Sanne Cant bij waren. Loes Sels miste net de aansluiting met deze groep en moest de achtervolging inzetten.

Halfweg de wedstrijd zette Maud zich mee op kop en zorgde mee voor de schifting. Even later moest ze de huidige wereldkampioene en Ellen Van Loy laten rijden. Hierdoor was Maud aangewezen op het verdedigen van haar derde plaats. Dit deed ze met glans, waardoor de eerste podiumplaats van het seizoen een feit was. Ook Loes Sels reed een sterke wedstrijd. Ze reed lange tijd in de achtervolging op de koplopers, waarna ze haar wedstrijd kon bekronen met een knappe zesde plaats.

Maud Kaptheijns en Wout van Aert op het podium in Eeklo
Maud Kaptheijns en Wout van Aert op het podium in Eeklo