zondag 22 oktober 2017

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech

Maud Kaptheijns maakt het superieur af in Koksijde

Maud Kaptheijns startte zoals de laatste weken ontzettend snel en sloeg meteen een kloof met haar eerste achtervolgers. Voor de start maakte Maud al kenbaar dat ze enorm graag door het zand koerst. Dat werd meteen duidelijk toen ze haar voorsprong steeds verder uitdiepte en foutloos door het zand kliefde. In de achtergrond streed Loes Sels lange tijd voor de derde podiumstek, maar moest nipt de duimen leggen voor wereldkampioene Sanne Cant. Maud Kaptheijns reed met overmacht naar de overwinning en pakte zo de dubbel dit weekend.

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech

Maud:” Ik heb de laatste weken gemerkt dat ik goed door het zand kan rijden en dan moet je dus op kop zitten. Anders bestaat de kans dat je moet afstappen doordat andere je hinderen. In de eerste zandstrook weken de rensters voor mij uit, waardoor ik eigenlijk zonder problemen kon passeren. Vanaf dat moment kon ik eigenlijk mijn eigen wedstrijd rijden en reed ik nagenoeg perfect door iedere zandstrook. Op de Albert -Duin heb ik geen enkele keer moeten lopen, wat denk ik wel veel verschil maakt.”

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech

Op de vraag of Maud gewoon sterker is of de andere rensters nu juist zwakker zijn als ander was Maud duidelijk.

Maud:” Ik denk dat een paar dames goed zijn. In het zand kom ik nu eenmaal goed voor de dag. Dat lijkt mij de voornaamste verklaring voor de prestatie die ik hier vandaag neerzet. Als je kijkt naar mijn overwinningen dit seizoen, zie je dat ik vaak goed presteer in zandcrossen. Zo won ik in Gieten, Zonhoven en nu ook in Koksijde. Het zijn alle drie verschillende zandcrossen. Zo moet je vandaag op een vrij groot verzet  door het zand rijden waardoor je in het spoor blijft. Dat had Niels Albert, de meester in dit werk, mij voor de wedstrijd ook uitgelegd. Gisteravond keek ik nog naar de beelden van het wereldkampioenschap van 2012, waar Niels ook van bij de start de kop nam en deze niet meer afstond. Deze beelden heb ik goed in me opgenomen.”

Maud Kaptheijns was na de finish geëmotioneerd en verklaarde ook waarom.

Maud: “Deze wedstrijd ligt me nauw aan het hard. Het publiek is geweldig en deze cross ligt me heel goed. Toen Niels won in 2012 was ik 18 jaar en lag ik in de zetel voor het TV scherm en was ik dolgelukkig dat mijn idool wereldkampioen werd. Op dat moment reed ik nog nationale wedstrijden en had ik nooit durven dromen dat ik hier vandaag zou winnen. Er komt de laatste tijd heel wat op me af en bovendien ben ik mijn oma verloren dit jaar. Het was haar droom dat ik ooit op het hoogste niveau zou staan en dat ik hier vandaag dan win maakt wel wat bij mij los. Deze zege draag ik graag aan haar op!”

Uitslag:

1 Maud Kaptheijns
4.  Loes Sels

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech

Wout van Aert derde in Koksijde na pech

Bij de mannen waren de twee grote tenoren Wout van Aert en Mathieu Van der Poel als eerste weg en konden zich al snel afscheiden van de andere renners. Toen Mathieu enkele vlekkeloze passages door het zand afwerkte moest Wout hem laten rijden. Ook Lars Van der Haar en Laurens Sweeck keerden terug tot bij Wout, maar na enkele rondes nam Wout toch terug afstand. Helaas had Wout eerst kettingproblemen en reed hij nadien lek ter hoogte van de materiaalpost. Wout van Aert reageerde uitermate snel en keerde terug om alsnog de materiaalpost in te gaan voor een fietswissel. In het reglement staat dat je mag terugkeren op het parcours indien je de materiaalpost nog niet voorbij bent. Hierdoor werd Wout teruggeslagen naar plek vier, maar kon alsnog Laurens Sweeck oprapen. Lars Van der Haar had echter al te veel voorsprong om hem nog van de tweede plaats te houden.

 

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech

Wout van Aert: ” Ik had wel verwacht dat Mathieu goed zou zijn ondanks zijn val van gisteren. Dat het verschil vandaag zo groot zou zijn had ik natuurlijk liever niet gehad, maar de goede benen waren vandaag niet aanwezig. De vermoeidheid was volgens mij gewoon te groot na afgelopen week, waarin ik drie crossen in vijf dagen afwerk. De kloof tussen mij en Mathieu is volgens mij wel kleiner geworden maar het kwam er vandaag gewoon weg niet uit, waardoor ik dit als een momentopname beschouw. Ik kwam vaak op de limiet aan in de zandstroken, waardoor ik automatisch wat foutjes begon te maken. Het is spijtig genoeg nog niet tot een duel gekomen, dus daar is het nog even op wachten. Volgens mij ben ik niet op het niveau van vorig jaar. Het enige klassement waar ik me echt op had toegespitst liep eigenlijk mis door een slechte seizoensstart. Dat geeft me eigenlijk de luxe om het van wedstrijd tot wedstrijd te bekijken. De klassementen kunnen mij geen stress bezorgen wat me alleen maar voordelen kan opleveren.”

Uitslag: 

3. Wout van Aert
22. Tim Merlier
37. Stan Godrie

Maud Kaptheijns pakt de dubbel in Koksijde! Wout van Aert derde na pech