zondag 15 oktober 2017

Maud Kaptheijns wint Superprestige Zonhoven met overmacht! Wout van Aert eindigt tweede

Verslag

Maud Kaptheijns is de laatste weken goed op dreef. Ze eindigt zowat in iedere wedstrijd op het podium en ging in de voorgaande manche van de Superprestige met de zege lopen. Daarom was het uitkijken waar Maud vandaag zou uitkomen. De omloop lag haar alvast, waardoor de ambities groot waren.

Maud schoot heel snel uit de startblokken. Gisteren reed Maud meteen weg van de tegenstand, maar werd ze nadien teruggefloten door Compton. Ook vandaag sloeg ze meteen een kloofje met de rest van het peloton. De kracht en techniek spatte van ervan af en Maud liep seconde per seconde weg. Halfweg de wedstrijd was de voorsprong al opgelopen tot 25 seconden en onder luid gejuich van het publiek stoomde Maud Kaptheijns door naar de zege. Na een nagenoeg foutloze wedstrijd mocht Maud het zegegebaar maken en kroonde ze zich tot koningin van de kuil in Zonhoven.

 

Maud Kaptheijns wint Superprestige Zonhoven met overmacht! Wout van Aert eindigt tweede

Reactie Maud

Maud: “ik ben ontzettend blij met deze zege. Het was heel fijn om hier rond te rijden en zeker in de kuil. Het zand lag er beter bij als woensdag, toen kwam ik hier verkennen. Nu kon ik de laatste klim redelijk ver oprijden waardoor ik een verschil kon uitbouwen met de andere vrouwen. Ik win hier met een grote voorsprong en dat lag denk ik vooral aan mijn kopstart. Als je hier als eerste kan rondrijden heb je heel het parcours voor je en kan je jouw ideale lijnen rijden. Op de tussenstukken kon ik altijd even op adem komen waardoor ik de technische stukken goed kon doorrijden en dan maak je het verschil.

Heb je iets aangepast aan je trainingen ten opzichte van vorig jaar? 

Maud: “Vooral aan mijn voeding heb ik een aantal zaken aangepast. Ik eet veel gezonder en ook meer waardoor ik meer energie heb om mijn trainingen en wedstrijden af te werken. Ook mijn lichaamsgewicht is met drie kilo gezakt. Mijn zomer is ook vlekkeloos verlopen waardoor ik een goede basis kon leggen voor dit seizoen. Daarnaast heb ik ook geïnvesteerd in kracht-, duur- en core training waar ik hier vandaag toch zeker de vruchten van pluk. Verder besef ik nu ook meer dat rust enorm belangrijk is zodat je in ideale conditie naar de wedstrijden in het weekend kan afzakken.

Wat heeft je nieuwe ploeg als invloed op deze goede conditie? 

Maud:” Ik krijg nu raad van Niels Albert, die op dit soort omlopen enorm veel tips kan geven. Hij was vroeger ook een zandspecialist en dat is nu voor ons zeker een meerwaarde. De overstap naar Crelan – Charles heeft ook voor heel wat rust gezorgd. Ik voel me hier enorm thuis en ben dus zeer blij met mijn keuze. ”

Hoe lang kan je deze conditie nog vasthouden? 

Maud: “Daar heb ik zelf niet echt zicht op. Ik denk dat het op termijn ook een mentale kwestie is, in dat opzicht dat de andere rensters mij misschien sneller laten rijden als ik een furieuze start neem. Ik hoop dat ik deze vorm nog lang kan aanhouden. Het was niet het hoofddoel om in topvorm aan het seizoen te beginnen. We werken eerder naar het WK toe, maar dat is nog heel ver af. Maar met deze vorm mag ik zeker niet ontevreden zijn en als je kan winnen mag je dat zeker niet laten. ”

 

 

 

Maud Kaptheijns wint Superprestige Zonhoven met overmacht! Wout van Aert eindigt tweede

Wout van Aert opent sterk, maar moet tevreden zijn met de tweede plaats

Bij de mannen kreeg Wout van Aert een omloop die hem goed lag. Na het ongemeen spannend duel van vorig jaar met Mathieu Van der Poel, waren alle ogen weer gericht op de twee tenoren van het veldrijden.

Wout van Aert was bij de eerste weg en schoof vrij snel door naar de kop van de wedstrijd. Hij trok meteen stevig door waardoor de wedstrijd meteen openbrak. Mathieu Van der Poel was meteen op achtervolgen aangewezen en had twee rondes nodig om vooraan te komen aansluiten. Wout gaf een goede indruk en bleef het tempo hooghouden. Toen Mathieu in de derde ronde overnam, moest Wout even passen. De kloof was te groot om nog te dichten, waardoor hij zich richtte op de tweede plaats. Hier vocht hij een duel uit met Lars Van der Haar. Lars viel aan in de voorlaatste ronde, maar Wout reageerde gevat. In de laatste ronde trok Wout alle registers open en reed Lars uit het wiel. Zo reed hij als tweede over de streep in Zonhoven.

Uitslag: 

2. Wout van Aert
13. Tim Merlier

 

Maud Kaptheijns wint Superprestige Zonhoven met overmacht! Wout van Aert eindigt tweede

Reactie Wout van Aert

Wout: ” Mijn benen voelde van in het begin van de wedstrijd goed aan, waardoor het fijn koersen was. De laatste tijd had ik vaak een minder gevoel in de eerste ronde van de wedstrijd. Dat was vandaag niet het geval, waardoor ik vandaag in de eerste rondes de leiding kon nemen. Helaas is het resultaat wel hetzelfde als de voorbije weken maar wie niet waagt, niet wint. Vorig jaar kon ik dit tempo vaak een hele cross volhouden, maar kan het momenteel niet altijd doortrekken. Toen Mathieu in de derde ronde net iets sneller naar beneden reed in de kuil nam hij een paar meter en liep daarna heel snel naar boven. Op dat ogenblik kende ik eigenlijk een minder moment. Ik kreeg een ‘klop van de hamer’ en stond nagenoeg stil waardoor we al snel 20 seconden verloren. Normaal zou hij niet mogen weglopen omdat ik een goede loper ben maar als je op je limiet zit is alles moeilijk.

Ik schat mijn niveau vergelijkbaar in met vorige week. Mijn doel was om hier nog net iets beter voor de dag te komen, maar dat lukte niet. Ik denk wel niet dat ik mijzelf iets kan verwijten. In de eerste rondes heb ik de koers hard gemaakt en nadien klopt Mathieu mij waardoor de tweede plaats het hoogst haalbare vandaag. Het is nu een kwestie van verder te werken en mijn niveau stap voor stap verder op te krikken. Jezelf druk beginnen maken dat je niet wint gaat zeker niet helpen.

Maud Kaptheijns wint Superprestige Zonhoven met overmacht! Wout van Aert eindigt tweede