vrijdag 03 augustus 2018

TWEE OP TWEE IN DENEMARKEN: MERLIER MET KNAPPE SPRINTZEGE

Twee op twee voor Veranda’s Willems – Crelan in de PostNord Danmark Rundt! Tim Merlier volgde het voorbeeld van Wout van Aert door een etappezege op zijn naam te schrijven in Denemarken. Hij was de snelste in Vordingborg, aankomstplaats van de derde etappe. Van Aert blijft leider, Merlier neemt de puntentrui over!

Veranda’s Willems – Crelan had met Wout van Aert de leider in het klassement in de rangen na diens zege in Vejle en wilde de leiderstrui graag behouden. Heel de rit waren Wouts ploegmaats vooraan in het peloton te vinden om de wedstrijd te controleren. Ook Vital Concept deed, met het oog op de sprint, zijn duit in het zakje. Een groepje kreeg een maximale voorsprong van rond de vijf minuten.

De wedstrijdomstandigheden waren behoorlijk zwaar in deze derde etappe: een loden zon en een vrij technisch parcours met onverharde stroken en stroken waar de wind vrij spel had. Een stevige zijwind zorgde even voor breukjes in het peloton, maar alles kwam weer samen op het lokale circuit in Vordingborg zodat er gesprint zou worden voor de zege. Daarin toonde Tim Merlier opnieuw zijn rappe benen.

Prachtige zege voor Merlier dus, die in de laatste hectometers nog heel wat medesprinters remonteerde. Na Ruddervoorde zijn tweede overwinning van het seizoen, al zal deze eens zo zoet smaken. Nog een pluim voor het Deense publiek dat net als de vorige dagen massaal op de been was langs het parcours en aan de meet.

MERLIER: "TEGENWOORDIG BETERE RESULTATEN OP VALS PLAT"

Tim Merlier was na zijn etappewinst uiteraard erg opgetogen: “Hier een rit winnen geeft voldoening, samen Zottegem mijn mooiste overwinning. Deze staat misschien zelfs nog iets hoger aangeschreven. Ik ben heel tevreden!”

“Ik sprint eigenlijk liever op een vlakke aankomst, maar ik zal die mening moeten bijschaven want ik haal tegenwoordig betere resultaten op vals plat. Dat hier andere goede sprinters rijden? Dat weet ik, maar ik weet ook dat ik rap ben. Mijn grootste fout is dat ik niet altijd in een goede positie geraak. Vandaag kon ik me goed voorin houden. Even dacht ik dat ik ingesloten zat, maar de deur ging open en ik kon eruit komen”, blikt de snelle Oost-Vlaming terug.

Merlier mocht na zijn ritzege twee keer het podium beklimmen, want ook de puntentrui is voor hem. “Voor de ronde dacht ik er wel aan dat het plezant zou zijn om voor de puntentrui te gaan, zoals in de ronde van België, maar na gisteren dacht ik niet dat ik er nog kans op maakte. Morgen zal ik wellicht niet voluit gaan in de tijdrit, dus we zien wel of ik hem kan houden. Zondag is er nog een mooie etappe, maar eerst willen we de leiderstrui verdedigen.”

VAN AERT: "IK HAD ER VERTROUWEN IN"

Wout van Aert finishte vrijdag als vijftiende en zag voor zich zijn vriend en ploegmaat Tim Merlier de handen in de lucht steken. “Ik weet dat Tim snel is, maar ook dat alles mee moet zitten in een massasprint”, vertelt hij na de aankomst. “Het was mijn bedoeling was om hem te helpen in de finale. Ik heb hem lang vooraan kunnen houden maar op het einde waren we elkaar wat kwijt.”

“Ik wist wel dat hij goed gepositioneerd zat, maar had schrik dat hij ingesloten zou zitten. Op het juiste moment kreeg hij ruimte. Ik wist dat hij een van de snelste is hier en had er dan wel vertrouwen in dat hij kon winnen. Het was op voorhand trouwens besproken dat in het geval van een sprint Tim de man zou zijn.”

“De plannen om voor de sprint te rijden en de leiderstrui te verdedigen waren overigens goed te combineren. We moesten immers sowieso proberen de leiderstrui te behouden. Stijn en Elias hebben dat goed gedaan. In de finale zijn andere ploegen ons komen helpen omdat zij ook aanstuurden op een sprint. En op het einde was Tim de sterkste van het peloton. Een geslaagde dag. Niet erg dat ik nu mijn puntentrui kwijt ben”, grapte hij nog.

Zaterdag wacht een tijdrit in de Ronde van Denemarken, eentje die het klassement wellicht zal hertekenen. Van Aert telt nu zes seconden voorsprong in het algemeen klassement. Wat verwacht hij van morgen. “Iedereen die binnen een halve minuut staat is gevaarlijk. Iedereen start eigenlijk vanaf nul, want die seconden zullen morgen omgegooid worden en dan krijgen we een ander klassement.”

“Normaal doe ik het wel graag zo’n tijdrit, maar dit jaar heb ik er niet erg veel op getraind. Ik kijk er wel naar uit. De opdracht is duidelijk: afzien en mijn best doen. We zien dan wel waar ik uit kom.”

STEELS: "HET GING GOED VANDAAG"

Stijn Steels was een van de mannen die de kopgroep onder controle moest houden vandaag. Hij verzette bergen werk om de voorsprong niet te groot te laten worden. “Ze reden nog redelijk rap in de kopgroep, maar toen ze een kloof van vijf minuten hadden konden we alles onder controle houden. Breuzie [Elias Van Breussegem] en ik hebben dat nog goed gedaan.”

“Het was een paar keer spannend toen ze in het peloton doortrokken op klimmetjes, maar dat hebben we telkens goed kunnen herstellen om daarna weer ons werk te doen vooraan. Een paar keer hebben ze het op de kant getrokken, maar eigenlijk was dat nog in ons voordeel want zo ging er meteen een stuk van de voorsprong van de leiders af. Ook kan je dan even herstellen en vijf minuten later weer je positie innemen. Het ging best goed vandaag.”

DAGUITSLAG EN ALGEMEEN KLASSEMENT

Uitslag etappe 3

1. Tim MERLIER
15. Wout VAN AERT (+0:00)
38. Sean DE BIE (+0:00)
48. Senne LEYSEN (+0:00)
113. Stijn STEELS (+4:36)
114. Elias VAN BREUSSEGEM (+4:36)

Algemeen klassement na etappe 3

1. Wout VAN AERT
39. Senne LEYSEN (+1:24)
46. Tim MERLIER (+2:52)
50. Sean DE BIE (+3:15)
105. Stijn STEELS (+18:35)
112. Elias VAN BREUSSEGEM (+23:39)

Puntenklassement na etappe 3

1. Tim MERLIER 24
2. Wout VAN AERT 15

STARTVOLGORDE ETAPPE 4

Etappe vier in de Ronde van Denemarken is een tijdrit van 19,1 kilometer in Nykøbing Falster. Wout van Aert gaat als leider in het algemeen klassement als laatste van start, om 17.06 u. De eerste renner schiet om 14.58 u. uit de startblokken.

15.05 u: Van Breussegem
15.12 u: Steels
16.07 u: De Bie
16.11 u: Merlier
16.18 u: Leysen
17.06 u: van Aert