maandag 24 september 2018

VAN BREUSSEGEM: “GEGREPEN OP 500M VAN DE MEET”

Veranda’s Willems – Crelan verscheen het afgelopen weekend aan de start van twee eendagswedstrijden: zaterdag de Tour de l’Eurométropole, zondag de Gooikse Pijl. Het werd een weekend met de nodige pech.

In de Tour de l’Eurométropole (1.HC) gooide een massale valpartij in het peloton roet in het eten van onze renners. Onder anderen Zico Waeytens ging tegen de grond, gelukkig enkel met wat schaafwonden als gevolg, en heel wat andere renners werden opgehouden. Zij geraakten daarna nooit meer vooraan in de wedstrijd en moesten opgeven.

Arjen Livyns was een van hen: “Ik was betrokken in die massale valpartij. Heel wat renners werden enige tijd opgehouden. We slaagden er nadien niet meer in om het gat met het peloton dicht te rijden.” Dries De Bondt zat lange tijd alert vooraan in het peloton, maar het tempo lag te hoog om nog een late uitval te lanceren. Hij kwam als eerste renner van Veranda’s Willems – Crelan over de meet in 33ste positie.

Ook goed nieuws na de wedstrijd: Sean De Bie verzamelde weliswaar geen punten, maar blijft aan de leiding van het klassement in de Napoleon Games Cup! Er rest in dit regelmatigheidscriterium nog één wedstrijd: Binche-Chimay-Binche op dinsdag 2 oktober.

VAN BREUSSEGEM: "IK HEB ME LATEN ZIEN"

Ook in de Gooikse Pijl (1.1) bepaalde een enorme val in het peloton voor een stuk het verdere wedstrijdverloop. In een uitgeregende editie zorgde die valpartij al gauw voor breuken in het pak. Onder meer Huub Duijn en Mathias De Witte gingen onderuit en ook Dries De Bondt moest opgeven nadat hij een tik tegen z’n knie kreeg.

Elias Van Breussegem had wel een begenadigde dag. In de laatste ronde plaatste hij op een helling een aanval vanuit het peloton en ging hij op zoek naar een leidersgroepje van vijf renners. Enkele hectometers voor de aankomstlijn werd hij als laatste van een achtervolgend groepje gegrepen. Enkele vluchters konden wel nog net uit de klauwen van het jagende peloton blijven. Zij mochten sprintten voor de zege.

Van Breussegem was dus erg dicht bij een mooie ereplaats, of zelfs meer. Hij blikt terug op zijn wedstrijd: “Aan de start was het heel koud en nat. Maar eens we begonnen met koersen viel het wel mee. Ik doe dat nog graag. Bij die valpartij lag ik er ook bij, in het gras. Het peloton was gescheurd en ik ben dan alleen naar het eerste deel gereden. Jammer genoeg viel het erna stil en is alles terug samen gekomen.”

“De koplopers kregen steeds meer ruimte en we dachten dat zij voor de overwinning zouden sprinten. Ze hadden ongeveer twee minuten toen ik aanviel in de laatste ronde. Onder meer Timothy Dupont was mee. Wij waren de sterkste in dat groepje. We reden het gat bijna volledig toe, tot het peloton op 2 km van de meet tot vlak bij ons kwam. Lotto-Jumbo was namelijk aan het rijden voor Dylan Groenewegen.”

“Ik sprong daarop alleen weg, maar werd ingelopen net toen ik bij de koplopers kwam op ongeveer 500 meter van de meet. Op dat moment hadden er net drie uit dat groepje versneld en zij mochten sprinten voor de overwinning. Als het peloton iets verder zat, reed ik er zo naar toe. Het zat er dan dik in dat ik voor een podiumplaats mocht sprinten.”

“Ik voelde me goed en er zat nog veel op op het einde. Ik ben wel tevreden. Ik had gehoopt een mooie uitslag te rijden, maar ik heb me toch kunnen laten zien op een goeie manier”, aldus Van Breussegem.”