zaterdag 04 november 2017

Voorbeschouwing EK Tabor

Maud Kaptheijns gaat vol voor de titel

Morgen staat het eerste grote doel van het jaar op het programma. Het Europees kampioenschap zal dit jaar betwist worden in Tabor. De laatste weken won Maud Kaptheijns zowat iedere cross en kreeg ze de status van topfavoriete toegewezen. Tijdens de Koppenbergcross had ik een slechte dag, maar bevestigde ze achteraf dat ze niet met twijfels zou afreizen naar Tsjechiƫ. Na de parcoursverkenning eerder op de dag klonk Maud nog altijd even ambitieus.

Maud:” Het parcours ligt er zeer glibberig bij. Het is niet echt dikke modder, maar eerder de bovenlaag die glad is. Daardoor is het nemen van bepaalde bochten vrij gevaarlijk en zou ik het parcours als vrij technisch omschrijven. Doch zijn er ook stukken op het parcours waar je jouw power helemaal kwijt kan. Zeker de stukken na de balken zijn echte powerstukken. Ik durf zeggen dat de beste hier morgen zal winnen. Mijn gevoel zelf zit heel goed. Het is voor mij misschien niet het beste parcours, maar als je een goede vorm te pakken hebt kan je op zowat alle omlopen goed uit de voeten.”

Maud Kaptheijns heeft binnen de eigen Nederlandse selectie ook heel wat tegenstand te dulden. Maar dit zal niet voor problemen zorgen.

Maud: ” We zitten binnen onze selectie met heel wat sterke rensters op dit moment. Vandaag hebben we onze tactiek besproken en daar zullen we afhankelijk van hoe de wedstrijd loopt zo veel mogelijk rekening mee houden. Toch denk ik dat iedereen zijn eigen wedstrijd zal moeten rijden, er zullen verschillen zijn op deze omloop waardoor ploegenspel moeilijk zal zijn.”

Voorbeschouwing EK Tabor

In de Belgische selectie bij de vrouwen gaat Loes Sels morgen haar kans. Zij verkende het parcours nog niet, maar verwacht een open wedstrijd.

Loes Sels:” Ik ben nog niet gaan verkennen vandaag, maar ben wel al eens te voet een kijkje gaan nemen. In de ochtend lag het er slipperig bij, maar in de namiddag was het dan al weer opgedroogd. Het is dus afwachten wat voor parcours we morgen krijgen. In het verleden reed ik hier al eens het WK, maar dat was in geheel andere omstandigheden. De start zal morgen heel belangrijk worden. Hopelijk ben ik goed weg en kan ik zo lang mogelijk aanklampen. Een intern strijdplan hebben we niet vermits het waarschijnlijk ieder voor zich zal worden op dit parcours.”

Voorbeschouwing EK Tabor

Stan Godrie heeft in het Nederlandse blok twee uitgesproken kopmannen en kan ontspannen toeleven naar dit EK.

Stan:” Vandaag ben ik het parcours gaan verkennen en het ligt er toch wel verraderlijk bij. In de bochten is het ontzettend glad en moet je altijd opletten dat je geen schuiver maakt. Er zijn ook wat oplopende stukken bij, maar hier kon ik wel een goede snelheid aanhouden. Ik hoop dat we het als Nederlands blok goed doen, maar een prominente rol spelen voor de kopmannen is moeilijk op dit parcours. Het zal ieder voor zich zijn. Juist om die reden start ik zonder druk. De resultaten gingen afgelopen week met ups and downs, maar wil morgen wel een goed resultaat rijden. Het zal een lastige koers worden en het zal zaak zijn van geen foutjes te maken. Want de snelheid ligt wellicht zo hoog dat ieder foutje zal worden afgestraft.”

 

Voorbeschouwing EK Tabor

Tim Merlier zal morgen proberen van samen met het Belgische blok Mathieu van de Europese titel te houden. Van het tactisch plan wou hij niet al te veel prijsgeven.

Tim:” We hebben ons huiswerk gemaakt voor morgen. Het zal een lastige wedstrijd worden. Ik ben nog niet gaan verkennen, dat zal ik morgen voor de eerste keer doen. De omloop hier in Tabor zal toch weer veranderen ten opzichte van wat het morgen zal zijn. We moeten gewoon alert zijn morgen. Als Mathieu er van in het begin tegenaan gaat, zal het enorm lastig worden om hem te volgen. Maar iedereen kan wel eens een slechte dag hebben. We zullen er alleszins alles aan doen morgen en gaan uit van onze eigen sterkte. “

Voorbeschouwing EK Tabor