zondag 24 september 2017

Wereldbekercross Waterloo

Wereldbekercross mannen

Verslag:

Mathieu Van der Poel opende zoals verwacht heel snel en reed al vroeg in de wedstrijd weg. Achter hem kende Wout van Aert pech, bovenaan de helling moest hij even halt houden om de fiets weer optimaal in werking te stellen. Hierdoor verloor hij al heel wat terrein op de andere renners en na een noodgedwongen wissel dook hij als 22e weer het veld in. Wout liet zijn hoofd niet hangen en zette de achtervolging in. Wout kwam al heel snel aansluiten in de groep met Pauwels en Aerts en toonde zich daar zowaar de sterkste. Hij schudde meerdere snedige demarrages uit zijn benen en zette zijn concurrenten onder druk. Hij finishte uiteindelijk op een knappe 7de plaats.

Wout:” Ik voelde mij veel beter dan vorige week. In het begin van de wedstrijd had ik een goed gevoel en zat ik goed vooraan. Maar toen viel Lars Van der Haar voor mij en ik kon er niet meer langs. Iemand raakte mijn derailleur, waardoor mijn versnellingsapparaat boog en toen ik terug aan het opschuiven was schoot mijn schoen los, waardoor ik heel ver teruggeslagen werd. Ook de fietswissel kostte mij veel tijd. Door al deze problemen stond ik voor een lange inhaalrace, maar op dit parcours was opschuiven niet zo vanzelfsprekend. Ik zat vaak wat gefrustreerd in het wiel omdat ik niet door kon en op het moment dat ik eindelijk aan de kop van de derde groep kwam, waren de gaten eigenlijk al gevallen. Volgens mij was ik net even sterk als de groep die voor de tweede plaats reed, maar ik geraakte er gewoon niet meer bij. Het gevoel was al een stuk beter, maar het zat vandaag spijtig genoeg niet allemaal mee. Je had een plaats op het parcours waar ik mijn kracht kwijt kon, want voor de rest was het enorm technisch en het was her en der gevaarlijk. Daardoor kan je niet over de limiet gaan qua snelheid, omdat je anders jezelf in de problemen kan brengen. Het is zo dat mijn trip naar Amerika niet heeft gebracht wat ik er van had gehoopt. Vorige week was zowel het gevoel als het resultaat slecht. Vandaag was dat gevoel al beter, maar ik ben nog niet zo goed als ik wil zijn. Maar vandaag heb ik mijn redenen waarom ik niet kan meedoen voor het podium. Het is al beter als vorige week, maar had liever toch een wedstrijd zonder pech afgewerkt.”

 

Wereldbekercross Waterloo

Ook Tim Merlier reed een fantastische wedstrijd. Hij reed van bij de start in de voorste gelederen. In de derde ronde nam Tim zelfs de leiding bij de achtervolgers. Zijn werk zorgde voor verbrokkeling. Zo kon Tim zich samen met Soete, Van Kessel en Vanthourenhout afscheiden van de rest. In de laatste ronde zag het er heel goed uit voor Tim, maar een slipper in een van de laatste bochten gooide roet in het eten. Hij verloor de aansluiting met zijn drie medevluchters en zag zijn kansen op een podiumplaats in rook opgaan. Toch kan Tim terugblikken op een fantastische wedstrijd. Hij heeft de koers mee hard gemaakt en heeft nog maar eens laten zien tot wat hij allemaal in staat is.

Tim Merlier:” Vrijdag heb ik ook gekoerst wat zeker geen nadeel was. Het gevoel was toen niet goed, door de warmte, maar door toch te rijden voelde ik wel dat ik beter was aangepast aan de hitte. In de opwarming zat het gevoel goed en tijdens de verkenning ondervond ik weinig last van de warmte en vond ik ook de goede lijnen, wat geruststellend was. Tijdens de wedstrijd zelf kende ik een goede start. Aan de linkerkant was er een valpartij van Lars Van der Haar, waar ook Wout van Aert bij betrokken was. Ik dacht dat Wout snel weer zou komen aansluiten dus besloot ik om het gat op Mathieu Van der Poel zo klein mogelijk te houden. Het tempo dat ik kon ontwikkelen was goed, maar spijtig genoeg kon Wout niet komen aansluiten door pech. Halfweg koers kwam er een afscheiding en reden we met vier man weg. In de laatste ronde was ik in volle strijd voor het podium, maar in een bocht ging het helaas mis. Mijn snelheid lag vrij hoog bij het aansnijden van de bocht, omdat ik Daan Soete probeerde voorbij te gaan. Door het stof dat op het parcours lag, was het ontzettend glad en verloor ik de controle, waardoor ik viel. Ondanks die valpartij ben ik toch tevreden over mijn wedstrijd en het resultaat dat ik hier neerzet. Deze wedstrijd is voor mij toch een bevestiging dat mijn conditie goed is.

Uitslag: 
5. Tim Merlier
7. Wout van Aert
22. Stan Godrie

Wereldbekercross Waterloo

Vooruitblik: 
Bij de mannen is het afwachten hoe Wout van Aert voor de dag zal komen. Vooraf klonk hij in ieder geval gemotiveerd.
Wout: “In de opwarming voel ik nooit problemen, het zal afwachten worden hoe mijn gevoel in de koers is. Het parcours is ten opzichte van vorig jaar toch wel veranderd. Het is ontzettend warm, waardoor er ook veel stof op het parcours ligt. Het is in bepaalde bochten ook heel glad door het warme weer. Het parcours is verraderlijk. Maar ik ben gemotiveerd om er iets van te maken vandaag.

Wereldbekercross Waterloo

Wereldbekercross vrouwen

Bij de vrouwen waren na de knappe tweede plaats van Loes Sels de verwachtingen hoog gespannen. In de eerste ronde liep het al echter fout voor Loes. In een verraderlijke afdaling ging ze tegen de grond waardoor er veel tijd verloren ging en ze op achtervolgen was aangewezen. Bovendien moest ze ook nog eens de materiaalpost in na haar valpartij. Ook Maud Kaptheijns ging in dezelfde afdaling tegen de grond. Voor beide dames was hun wedstrijd gereden. Desondanks kunnen zowel Maud als Loes terugblikken op een mooie periode in Amerika. Ze verkeren allebei in goede conditie en zijn klaar om de rest van de crossen aan te vatten.

Uitslag:

10. Maud Kaptheijns

27. Loes Sels

C2 cross vrijdag

Deze avond stond de C2 cross te Waterloo op het programma. Een cross die je als voorbereiding op de wereldbekercross van zondag kan beschouwen.

Loes Sels stond als enige vrouw aan de start van onze ploeg. En dat deed ze met verve. Ze stoomde door naar een knappe tweede plaats.

Loes Sels: ” Het was voor mij eigenlijk een grote verrassing dat ik hier tweede eindig. Er stonden immers heel wat toppers aan de start. Ik reed lange tijd in achtste positie, wat redelijk ver is op zo een parcours. Toch vond ik een goed ritme waardoor ik mijn concurrenten een voor een kon inhalen. Voor de tweede plaats heb ik heel lang moeten strijden, maar kon ze toch grijpen. Het was ontzettend zwaar door de hitte. Dus nu moet ik goed recupereren voor zondag.”

 

Wereldbekercross Waterloo